Leikkaa kukkakaali n. 3×3 cm:n paloiksi. Voit käyttää koko kukkakaalin varsineen. Huuhdo kukkakaali kylmällä vedellä ja kuivaa huolellisesti.
Sivele uuninkestävään vuokaan oliiviöljyä ja levitä kukkakaali vuokaan. Sekoita tasaiseksi seokseksi munat, jogurtti, puolet parmesaanista, salaattijuusto ja raastettu sitruunankuori, pieni määrä raastettua muskottia, suola ja pippuri. Silppua rakuuna ja sekoita puolet siitä munaseokseen. Leikkaa leipä isohkoiksi kuutioiksi ja levitä ensin leipäkuutiot ja sitten munaseos kukkakaalin päälle niin, että kaikki kukkakaalinpalat peittyvät niiden alle. Ripottele loppu parmesaani pinnalle ja pirskota päälle vielä hieman oliiviöljyä.
Kypsennä paistos uunissa 200 asteessa 15–50 minuuttia, kunnes munamassa on hyytynyt ja kukkakaali ja leipäkuutiot ovat kullanruskeita ja rapeita. Ota kukkakaaligratiini uunista ja ripottele päälle runsaasti rakuunasilppua.
Voit valmistaa gratiinin myös maa-artisokasta, parsakaalista, suippokaalista tai savoijinkaalista.