Turkkilainen jogurtti mustaherukkasiirapin ja omenakompotin kera

4 hengelle
Salakis_Turkkilainen jogurtti mustaherukkasiirapin_1400x1400px Salakis_Turkkilainen jogurtti mustaherukkasiirapin_1400x1400px
Näitä tarvitset
100 g pakastettuja mustaherukoita
50 g sokeria
½ l vettä
6 d turkkilaista jogurttia (Salakis)
Omenakompotti:
4 omenaa
½ vaniljatankoa
4 rkl sokeria
½ l vettä
1 luomusitruuna
Kuivatut omenat:
1 omena
1 rkl tomusokeria
Tuotteemme
Valmista ruoka näin
Turkkilainen jogurtti mustaherukkasiirapin ja omenakompotin kera

Kaada mustaherukat, sokeri ja vesi kattilaan ja kiehauta. Keitä mustaherukoita 5 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes niistä irtoaa mehua. Siivilöi mehu hienon siivilän läpi kulhoon ja painele marjoja lusikalla niin, että mehu irtoaa niistä. Kaada mehu takaisin kattilaan ja keitä se siirappimaiseksi, n. 3–50 minuuttia. Muista, että siirappi jähmettyy lisää jäähtyessään. Kaada siirappi kulhoon ja anna jäähtyä.

Sekoita mustaherukkasiirappi jogurtin kanssa tasaiseksi seokseksi.

Tarjoa jogurtti omenakompotin kera ja ripottele päälle kuivattuja omenanpaloja.

Omenakompotti

Poista omenista siemenkodat ja leikkaa ne isohkoiksi kuutioiksi. Pane omenakuutiot kattilaan, halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet omenien joukkoon. Lisää sokeri, vesi sekä sitruunan mehu ja raastettu kuori. Kiehauta ja anna omenien kiehua kannen alla noin 5 minuuttia, kunnes seoksesta tulee kompottia. Sekoittele muutaman kerran. Ota kattila liedeltä ja anna kompotin jäähtyä. Maista, kaipaako kompotti ehkä lisää sokeria tai sitruunaa.

Kompottia voi tehdä isommankin annoksen ja myös muutaman päivän etukäteen. Säilytä jääkaapissa. 

 

Kuivatut omenat

Leikkaa omena aivan ohuiksi siivuiksi. Käytä mandoliinia tai oikein terävää veistä.

Levitä omenaviipaleet leivinpaperin päälle, kaada tomusokeri siivilään ja sirottele omenaviipaleiden päälle ohut kerros sokeria. Pane omenaviipaleet uunipellille ja kuivaa niitä uunissa 80–100 asteessa 1–1½ tuntia, kunnes viipaleet ovat aivan rapeita.

Omenia voi kuivata samalla suuremmankin annoksen. Säilytä kuivattuja omenia ilmatiiviissä rasiassa, niin saat helpon välipalan useammaksi päiväksi.