Kaada mustaherukat, sokeri ja vesi kattilaan ja kiehauta. Keitä mustaherukoita 5 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes niistä irtoaa mehua. Siivilöi mehu hienon siivilän läpi kulhoon ja painele marjoja lusikalla niin, että mehu irtoaa niistä. Kaada mehu takaisin kattilaan ja keitä se siirappimaiseksi, n. 3–50 minuuttia. Muista, että siirappi jähmettyy lisää jäähtyessään. Kaada siirappi kulhoon ja anna jäähtyä.
Sekoita mustaherukkasiirappi jogurtin kanssa tasaiseksi seokseksi.
Tarjoa jogurtti omenakompotin kera ja ripottele päälle kuivattuja omenanpaloja.
Omenakompotti
Poista omenista siemenkodat ja leikkaa ne isohkoiksi kuutioiksi. Pane omenakuutiot kattilaan, halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet omenien joukkoon. Lisää sokeri, vesi sekä sitruunan mehu ja raastettu kuori. Kiehauta ja anna omenien kiehua kannen alla noin 5 minuuttia, kunnes seoksesta tulee kompottia. Sekoittele muutaman kerran. Ota kattila liedeltä ja anna kompotin jäähtyä. Maista, kaipaako kompotti ehkä lisää sokeria tai sitruunaa.
Kompottia voi tehdä isommankin annoksen ja myös muutaman päivän etukäteen. Säilytä jääkaapissa.
Kuivatut omenat
Leikkaa omena aivan ohuiksi siivuiksi. Käytä mandoliinia tai oikein terävää veistä.
Levitä omenaviipaleet leivinpaperin päälle, kaada tomusokeri siivilään ja sirottele omenaviipaleiden päälle ohut kerros sokeria. Pane omenaviipaleet uunipellille ja kuivaa niitä uunissa 80–100 asteessa 1–1½ tuntia, kunnes viipaleet ovat aivan rapeita.
Omenia voi kuivata samalla suuremmankin annoksen. Säilytä kuivattuja omenia ilmatiiviissä rasiassa, niin saat helpon välipalan useammaksi päiväksi.